PFAS i skumslukkere – Er brannslukkeren din en potensiell miljøbombe?
Hva er PFAS?
Per- og polyfluoralkylstoffer (PFAS) er en gruppe syntetiske kjemikalier som har blitt brukt i en rekke produkter siden 1940-tallet, inkludert skumslukkere. Disse kjemikaliene har spesielle egenskaper som gjør dem vann- og fettavstøtende, noe som har gjort dem til en populær komponent i produkter som Teflon-panner, tekstiler, og ikke minst, i skumslukkere. De fikk bredere bruk som slukkemiddel under Vietnamkrigen, spesielt på grunn av deres evne til å håndtere store oljebranner. Normalt har mann i brannteorien tilknyttet branntrekanten sagt at “skummet legger seg som en tett hinne oppå brannen, og gjør at oksygen ikke kommer til, og de brennbare gassene ikke kommer ut“. Dette gjør brannskum med Pfas har fungert svært effektivt.
Hvorfor er PFAS et problem?
PFAS er kjent som “evige kjemikalier” fordi de brytes svært langsomt ned i miljøet. De akkumuleres i jordsmonn, vann og til slutt i mennesker og dyr, og studier har vist at eksponering for disse stoffene kan føre til alvorlige helseproblemer, inkludert kreft, leverskader, redusert immunrespons og hormonforstyrrelser.
I Norge har PFAS vært en vanlig ingrediens i de fleste skumapparater, men de miljøskadelige effektene har ført til et økt press for å fase ut bruken av disse kjemikaliene. For mange bedrifter og offentlige institusjoner som bruker store mengder skum til brannslukking, har det blitt et økende behov for å finne miljøvennlige alternativer. I 2023 anbefalte bransjen å stoppe salget av nye brannslukkere, og begynne utfasingen, da et forbud trolig vil bli vedtatt i 2025-2026.
PFAS og brannslukkere i Norge
I Norge har bruken av skumslukkere som inneholder PFAS vært omfattende, spesielt i oljeindustrien, flyplasser og andre høy-risikoområder. Men også i kontorbygg og private hjem er dette utbrett i Norge, da skumapparater er kjent som gode slukkemidler som ikke påfører like store sekundærskader som pulverapparater. Miljømyndighetene har de siste årene begynt å stramme inn reglene rundt bruk og avhending av slikt utstyr, men utfordringen er fortsatt stor: PFAS finnes i mange eksisterende beholdere, og prosessen med å destruere eller rense disse kjemikaliene er både kostbar og teknologisk krevende. Foreløpig sender vi i Miljø Norge og andre aktører skum med P-fas til forbrenning, men dette bør ikke være løsningen fremover.
Miljø Norges bidrar til å finne løsning på PFAS-utfordringen, og vil være en pådriver videre
Hos Miljø Norge ser vi på gjenbruk og sirkulære løsninger som veien fremover. Vi ønsker å ombruke mest mulig, deretter gjenbruke alt annet annet. Vi arbeider derfor med å utvikle metoder for å fjerne- og håndtere PFAS fra brukte skumslukkere på en kostnadseffektiv måte. Vi ønsker å unngå at PFAS-skum skal brennes, og vi søker å gjenbruke slukkerne uten at det går på bekostning av miljøet. Sammenlignet med å produsere nye enheter eller avhende gamle på miljøskadelig vis, er vår ønskede modell både mer økonomisk og miljøvennlig.
Vi i Miljø Norge jobber med en rekke ulike parter for å finne de beste løsninger. Vi erfarer at mange er “like ved” å finne gunstige løsninger, og vi har som mål om å være blant de første i verden til å ta i bruk de beste metoder. Ved å bruke ny teknologi kan vi forhåpentligvis bidra til å minimere den negative effekten av PFAS, samtidig som vi tilbyr høytytende, sikre produkter. Dette er spesielt viktig for industrien som står ovenfor krav om både økonomisk og miljømessig ansvarlighet.
PFAS er en kompleks utfordring, og en del testing og innovasjon gjenstår. Vi er dog sikre på at gode løsninger snart vil finnes. Vi mener at den sirkulære modellen vi har utviklet når det kommer til felles innsamling, kan bidra til å fase ut PFAS fra alle landets brannslukkere på en god måte. Dette trengs får å sikre både mennesker og miljø kan unngå de skadelige effektene av disse kjemikaliene.
Har du lyst til å være med på å løse PFAS-utfordringen med oss? Ta kontakt med Petter L. Mathisen plm@miljonorge.no
og la oss finne ut hvordan vi kan samarbeide for en mer bærekraftig fremtid.
Siste innlegg
- Sverige viser vei: Nye nasjonale planer for sirkulær økonomi
- PFAS i skumslukkere – Er brannslukkeren din en potensiell miljøbombe?
- Her er 3 tips til verdiskapende samarbeid.
-
Miljø Norge på NRK Lørdagsrevyen:
En ny æra for brannslukkere - Regjeringen utfordres til å styrke sirkulærøkonomi gjennom strengere offentlige innkjøpskrav